İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY'u Anma Günü Programı

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY'u Anma Günü Programı

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulünün 103. Yıldönümü ve Mehmet Akif ERSOY'u Anma Günü Programımız Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirildi.Program Günün Anlam ve Önemi,Sinevizyon Gösterimi,Orotoryo,Şiirler ile zihinlerde anlamlı izler bıraktı.

13.03.2024 74

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulünün 103. Yıldönümü ve Mehmet Akif ERSOY'u Anma Günü Programımız Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirildi.Program Günün Anlam ve Önemi,Sinevizyon Gösterimi,Orotoryo,Şiirler ile zihinlerde anlamlı izler bıraktı. Özverili çabanın görüldüğü programda emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.

Program Açılış Konuşmasında Okul Müdürü İslam ÖZKUL:

“Bismillahirrahamanirrahim (Rahman ve Rahim Olan Allah’ın adıyla)

“Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.

Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl: Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;

Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl!”

Değerli Öğretmenlerimiz ve Sevgili Öğrenciler...

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Programımıza hoş geldiniz.

“La tahzen innallahe meane (Korkma, Allah bizimledir)”

İstiklal Marşı yazılmadan 1300 yıl önce Peygamber Efendimiz, yol arkadaşı Hz Ebu Bekir’e Mekkeli müşrikler onları mağarada yakalamak üzereyken bu sözlerle hitap etmişti. Bütün şartlar onların aleyhine olsa bile Allah o gün inananlarla birlikteydi ve Müşrikler o gün bir örümcek ve bir çift güvercine mağlup olmuşlardı.

Peygamber Efendimiz ve onun yolundan gidenlerse bütün zorluklara rağmen galip gelmişlerdi.

1300 yıl sonra ise bu sefer İslam davasının Sancaktarı Büyük Türk Milletinin bağımsızlığı,  kendisine medeni diyen batılı canavarlar tarafından tehdit edilmişti.

O gün de İstiklal Şairimiz, Dava Adamı Mehmet Akif ERSOY Türk milletine ilk kelimesi Korkma olan… kelime ve harflerle bakıldığında on kıtadan oluşan fakat içerdiği mana ve derinlik bakımından ciltlerce kitaplar yazılsa yetersiz kalacak olan İstiklal Marşı ile seslenmişti çünkü Mehmet Akif’e göre inanıyorsanız üstün olan sizdiniz.

O zor günlerde Mehmet Akif’in bu hitabından da güç alan necip Türk Milleti bir kez daha ayağa kalkmayı başarmış, vatanına uzanan kirli ellerin hepsini teker teker kırıp, İstiklal Mücadelesini kazanmıştı. Bu açıdan bakıldığında İstiklal Marşı diğer ülkelerin milli marşları gibi sıradan bir şiir veya güfte olmanın ötesinde Türk Milletinin bağımsızlık bildirgesidir ve bizlerin en büyük görevlerinden biri bu güzel esere okunduğu her yerde saygı duyup, sahip çıkmaktır.

İstiklal Marşını Şairi Mehmet Akif Ersoy’dan ayrı anlamak ve yorumlamak da oldukça zordur çünkü Mehmet Akif yaşadığı dönem itibari ile Osmanlı Devleti’nin Batılı devletler karşısında sürekli geri çekildiği, toprak kaybettiği dönemleri görmüş ve bundan büyük bir üzüntü duymuştur fakat buna rağmen asla ümitsizliğe düşmemiştir.

Aynı zamanda gençliğe; çalışmayı, ilim ve fende ilerlemeyi, zamanı boş meşguliyetlerle gereksiz harcamak yerine her daim milletin ilerlemesi için düşünerek ve çabalayarak geçirmeyi de öğütlemiştir. Kendisi de hep bu doğrultuda bir hayat sürmüştür.

Bizler de İstiklal Şairimiz Mehmet Akif’i örnek alarak hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadan, her daim çalışarak vatan, millet ve bayrak sevgisini hep içimizde yaşatarak, bu ülke için çalışmaya, çabalamaya ve atalarımızdan miras aldığımız bu güzel vatanı, bir bayrak yarışındaymış gibi  gelecek kuşaklara aktarmaya gayret etmeliyiz.

Sevgili Öğrencileri devletimizin Milli Akti: İstiklal Marşımızdır!

Kim ki İstiklal Marşı’nı sevmiyor... Sevmeyen,söylemeyen,saygı duymayan medeniyet kodlarımızdan çıkmış Mehmet Akif’in ifadesiyle “Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar!” dizesinde yerini belli etmiş demektir. Ayetlerle donanmış cümlelerle de gelseler fasıklıktan,ayrılıkçılıktan,canavardan öteye yol alamayacak bu tür kimselere dikkat edelim. Korkmadan Türkiye’nin tapu senedi mahiyetindeki marşımıza sahip çıkalım.Vatan,bayrak,ezan ve İstiklal Marşı konusunda geçmişimize yakışır bir tavırla yol alalım.

İnsanlar vardır yaşarken ölüdür,ölüyken de yaşayanlar vardır hayatta! Akif Dede şanlı mazisiyle ölse de kalplerde yaşıyor ve yaşayacak.Asım’ın Nesli onu hep yaşatacak!

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken İstiklal Marşımızın Kabulünün 103. Yıldönümünde; Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, I. TBMM Üyelerini,ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi, İstiklal ve İstikbal şairi, Milli Marşımızın müellifi Mehmet Akif ERSOY'u rahmetle, şükranla ve saygıyla anıyorum. “ dedi.

13-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202415-03-202415-03-2024